Kustvägen Byrum-Äleklinta

  • Bruddesta Foto: Stefan Svenaeus
  • Horns udde Foto: Stefan Svenaeus
  • Jordhamn Foto: Stefan Svenaeus
  • Gillberga raukar Foto: Stefan Svenaeus
  • Foto: Stefan Svenaeus
  • Jordhamns skurverk Foto: Stefan Svenaeus
  • Jordhamn Foto: Stefan Svenaeus

Från Byrum ner till Äleklinta, en sträcka om drygt 30 kilometer, slingrar sig på landborgskrönet en smal grusväg. Utsikten är storslagen över Kalmarsund i väster och de betade alvarmarkerna i öster. Vägen går längs den öländska stenkusten och återfinns på kartor från 1600-talet men är sannolikt mycket äldre. Utmed hela vägen finns stenbrott i strandlinjen med stora mängder skrotsten och vägen har haft stor betydelse för transporter till de olika utskeppningshamnarna. Idag sker stenbrytningen i huvudsak på den östra sidan om vägen.

Stenindustrin har medeltida anor och dess centrum var vid Horn. Vid Hornsudde anlades under 1500-talet stenhuggarbyn "Dälje", som var Sveriges första stenhuggarverkstad med statligt beskydd. Stenhuggarmästaren med gesäller avlönades av fogden på Borgholms slott och var kunglig hovleverantör. Anledningar till att stenhuggeriet förlades hit, var tillgången på sten av god kvalitet och det markant ökade behovet av konstfärdigt huggen sten till Borgholms och Kalmar slott. En av de mer betydande stenhuggarmästarna var den från Frankrike inflyttade Roland Moeschlin som bland annat huggit borggårdsbrunnen på Kalmar slott.

Strax norr om de gamla stenbrotten på Hornsudde fanns en utskeppningshamn för stenen. Inga lämningar finns kvar idag och sista gången namnet Dälje nämns är 1690. Under 1630-talet verkade konstnären Henrik Damer i Persnäs för att se till brytning av sten till ett gravkor i Strängnäs domkyrka. 1651 finns belagt att "Joen" i Gillberga levererat sten till Borgholms slott. Den sten som levererades bland annat till golvläggning skulle dessutom slipas och till detta användes kreatursdrivna skurverk. Skurverken har varit många och bara vid Hallnäs stenbrott på den östra sidan uppges att upp till 17 skurverk var igång samtidigt. Under 1800-talets senare del började man uppföra vinddrivna skurverk på en rad platser. 

Jordhamns skurverk Foto: Stefan Svenaeus

Jordhamns skurverk

Vid Jordhamn finns öns enda bevarade vinddrivna skurkvarn. Invid den restaurerade skurkvarnen finns lämningar av gamla stenbrott och äldre kreatursdrivna skurvandringar. Till stenbrytningen hör även kalkbränning och lämningar efter kalkugnar finns bland annat vid Bruddesta. Vid Grytehamn finns omfattande lämningar efter äldre stenbrytning, men här finns även stenbrott som fortfarande är i bruk genom Ölandssten AB. Hamnen miste sin betydelse helt när Sandviks stora hamnanläggning anlades pä 1870-talet.

Längs vägen finns talrika fornlämningar i form av husgrundsområden och gravar. Bland annat kan Knisa nämnas med ett 1 x 0,5 kilometer stort område med tolv husgrunder och ett omfattande stensträngssystern. Här kan urskiljas sex gårdar och två mindre gravfält. Vid Lofta och Hjälmstad finns ett husgrundsområde med tio husgrunder men dessutom ett relativt stort antal gravar, de flesta samlade i tre gravfält, om sammanlagt cirka 100 gravar med varierade former. Vid Grytehatnn finns tre gravfält nära stranden om cirka 35 gravar, varav elva insjunkningar efter kistgravar. Vid Högåsen finns två gravfält, däribland ett större bestående av närmare 60 anläggningar. I miljön ingår också ett skålgropsblock, och nordöst om Högåsen finns ett stensträngssystem. I områdets nordligaste del, vid Norra Grankärret, finns åtta ålderdomliga hägnader, anlagda på strandvallar. Enstaka bronsåldersrösen förekommer, nämnas kan bland annat Bruddesta rör och Blå rör vid Korntorp. Sammantaget visar fornlämningsmiljöerna att även den karga "stenkusten" har haft en bebyggelse här från åtminstone slutet av äldre jämålder. Man kan också, genom en del av lämningarnas läge i nära kustläge, ana att ekonomin i det förhistoriska samhället, liksom i det historiska, varit differentierad. Byarna i närheten kan ha ägnat sig åt varierade sysslor där bland annat fisket har spelat en stor roll. Det kan också vara så att de gravfält som ligger nära stranden kan representera en befolkning som specialiserat sig sjönäring/seglation. Många av fornlämningsmiljöerna förekommer ofta i anslutning till de platser som i historisk tid utgjort de viktigaste hamn- och fiskelägena.

Jordhamn Foto: Stefan Svenaeus

Jordhamn

Utmed vägen finns också välbevarade sjöbodar, bland de mer sevärda är sjöbodarna i Äleklinta, Bruddesta, Jordhamn, Gillberga och Hornsudde. Vid Hornsudde finns en vårdkaseplats, knutet till ett stenrör som fortfarande är bevarat. Stenröret har även fungerat som sjömärke och år markerat på ett sjökort från 1792. 

Källa: Länsstyrelsen i Kalmar län (K39 i Natur- och Kultur på Öland)

Öppna kartan i dator

 

Allt på Öland 2024. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO