Knisa fornlämningsmiljö

Öster om Knisa mosse ligger ett cirka 1 x 0,5 kilometer stort fornlämningsområde. Det är en väl sammanhållen järnåldersrniljö i kustläge med husgrunder, stensträngar och gravar. I väster begränsas området av alvarmark och i öster av en grusås. Fomlämningsområdet består till stor del av lövskog med inslag av öppna marker och små åkrar.

Fornlämningarna består av stensträngar och tolv husgrunder som är ordnade i sex grupper om 1-4  grunder. Till järnåldersmiljön hör också flera gravtält, framförallt belägna på grusåsen i öster. Det största gravfältet är närmare 400 meter långt med 32 runda stensättningar, varav fyra rektangulära stensättningar, sex rösen, en skeppsformig stensättning samt fem insjunkningar i markytan som markerar hällkistor.

De många olika typerna av gravar visar att man har levt här under mycket lång tid, troligen redan från bronsåldern. Man kan förmoda att jämåldersbyn liksom den historiska bebyggelsen i området representerar en tämligen varierad ekonomi. Närheten till Östersjön i kombination med tämligen mager jordmån har gjort att jordbruket varit begränsat och man istället har haft en hushållning där fiske- och sjöjakt varit betydande tillsammans med boskapsskötseln. 

Stora delar av lövskogen i området är naturreservat: Knisa lövskog

Källa: Länsstyrelsen i Kalmar län (K75 i Natur- och Kultur på Öland)

Öppna kartan i dator

 

 

Gillamarkeringarna sparas endast på alltpaoland.se och delas eller syns inte på något socialt nätverk.
Tillgänglighet: Svårtillgängligt

Allt på Öland 2024. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO