Källa hamn

Tidigt en av de viktigaste hamnarna på Öland

En gång Ölands viktigaste hamn

Några hundra meter öster om Källa gamla kyrka ligger Källa hamn och fiskeläge. Den skyddade havsviken och färskvattenkällan norr om hamnen gjorde att Källa hamn tidigt var viktig och räknades som en av de viktigaste hamnarna på Öland, framförallt som utskeppningshamn för kalksten.

De första båtarna fick i avsaknad av bryggor lägga till en bit från stranden. Kalkstenen fraktades på oxdragna kärror så lång ut som oxarna kunde gå. Sedan tog man över stenen på pråmar för den sista biten ut till båtarna.

Man når hamnen via en smal stenmurskantad väg. På ömse sidor av vägen finns en småskalig trähusbebyggelse som i första hand är uppförd kring sekelskiftet, då bebodd av framför allt fiskare och hantverkare. Byggnader och de stenmursomgärdade små tomterna är i allmänhet välhållna och dominerar miljön, även om det tillkommit enstaka modernare villor. Nere vid hamnen finns två koncentrationer av fiskebodar, en äldre och en nyare. De förra är uppförda i trä och kalksten och tillhör Vi.

Hamnen var viktig särskilt under Sveriges stormaktsperiod, då väldiga mängder sten skeppades över till de svenska besittningarna i Baltikum. Källa undantogs under denna period från lagen om förbud för ölänningarna att själva ombesörja handel över Östersjön, vilket kom socknens utrikessjöfart att blomstra under framför allt de sista decennierna av 1600-talet.

Hamnen miste inte sin betydelse utan framstod som öns främsta under 1800-talets sista hälft, fram till omkring 1900, då Sanviks hamn byggdes på den västra sidan av ön. Dessförinnan hade Källa haft Ölands största samlade handelsflotta, med inte mindre än 15 seglande skutor år 1878. 

I början av 1900-talet började man i större utsträckning använda Källa hamn som fiskehamn. Kajen och bryggan byggdes på 1940-talet. På 1980-talet var fiskefångsterna goda och man bildade Källahamns kylhusförening, som lät bygga ett kylhus för förvaring av fisken.

Även båtbyggeri har skett i hamnen under första halvan av 1900-talet.

Källa: Länsstyrelsen i Kalmar län (K58 i Natur- och Kultur på Öland) samt Vandringsleden i Persnäs, Kust till Kust

Här finns en mindre badplats och man kan hyra stugor vid hamnen.

I hamnen finns även en gästhamn

Gillamarkeringarna sparas endast på alltpaoland.se och delas eller syns inte på något socialt nätverk.
Tillgänglighet: Lättillgängligt

Allt på Öland 2025. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO