Källa gamla kyrka

För de öländska förhållandena ovanligt komplett medeltida kyrkomiljö

Källa ödekyrka eller Källa gamla kyrka är en relativt välbevarad kyrkoruin. Kyrkan har fortfarande kvar sitt tak, men dess inre struktur är inte helt bevarad. Under 1800-talets första år, revs kyrkans medeltida interiör med valv, tvärmurar och pelare bort. Övrig inredning flyttades senare till Källa nya kyrka. Kyrkans exteriör är däremot ungefär densamma som för 750 år sedan. Långhusets tak av tjärad ekspån har också restaurerats.

Kyrkan är ovanlig eftersom den ursprungligen byggdes i två våningar i försvarssyfte. På bottenvåningen fanns själva kyrkan, på andra våningen magasin för mat och högst upp skottgluggar för försvar. Öland var genom närheten till havet en orolig plats som behövde försvarsanläggningar.

Källa: Wikipedia

För de öländska förhållandena ovanligt komplett medeltida kyrkomiljö med Ölands exteriört bäst bevarade medeltidskyrka, unik i öns byggnadsbestånd, samt medeltida offerkällor och kyrkogård med ett stort antal liggande gravhällar från medeltid till och med 1700-tal.

Källa hamn var Ölands viktigaste hamn för handelssjöfarten från 1600-talet till sekelskifitet 1900. Källa socken anses ha fått sitt namn efter en hednisk offerkälla som senare kom att tillägnas S:t Olof. I kyrkogårdens nordvästra hörn påträffades 1960 resterna av en brunn vilken kan ha varit den källa som var avgörande för kyrkans lokalisering.

Att Källa gamla kyrka har haft en föregångare i trä vet man eftersom rester efter en nedbrunnen träkyrka påträffats under stengolvet. Träkyrkan byggdes troligen någon gång under 1000-talet. Omkring 1170 påbörjades anläggandet av stenbyggnaden som sedan byggdes på etappvis fram till mitten av 1200-talet. Mot vad som är vanligt började man här att bygga västtornet och därefter långhuset med dess absid i öster. Fullt utbyggt har tornet, med sina försvarsvåningar, varit minst en våning högre än idag.

Kring 1200 genomfördes stora ombyggnader av kyrkan. Absidkoret ersattes av ett rakslutet kor och samtidigt välvdes långhuset med fyra kryssvalv kring en mittpelare. Över valven anlades golv och hela långhuset fick en profan övervåning. Några decennier senare anlades över denna även en skyttevåning. Nu hade också tornets övre del justerats så att hela byggnaden hade samma höjd och täcktes av samma tjärade spåntak. Att byggnaden tillfördes en profan våning med sådan storlek kan troligen förklaras av närheten till Källa hamn. Trafiken av människor och varor kan ha påkallat behov av både härbärge och varumagasin som kyrkan nu kunde erbjuda. S:t Olofs källa kan även ha dragit skaror av pilgrimer hit.

Efter 1200-talets mitt, då även vapenhuset uppförts, har interiören av kyrkan fått en rikare utsmyckning men bland annat större fönster med glasmålningar. Några större ombyggnader skedde sedan inte förrän 1760, denna skulle dock få ödesdigra konsekvenser för kyrkan. Ombyggnaden innebar att man ersatte kryssvalven i långhuset med ett enda valv. Detta fick till följd att påfrestningarna på yftermurarna blev för stora och sprickbildning uppstod. Efter år av nödtorftiga reparationer beslöts att en ny kyrka skulle uppföras vid byn Vi. 1888 hölls den sista gudstjänsten i den gamla kyrkan som sedan förföll fram till 1928, då förvaltningen av byggnaden övergick till Riksantikvarieämbetet.

Under senare år har kyrkan åter tagits i bruk, främst under sommaren. I sakristian finns en utställning som med modeller visar hur kyrkan sett ut under olika perioder. Till interiörerna hör ett medeltida altare, en dörr med beslag och lås som är medeltida eller äldre.

Foto: Stefan Svenaeus 2000

Det är inte bara byggnaden som är unik för Öland utan även kyrkogården med ett stort antal gravhällar som ligger koncentrerade i kyrkogårdens sydöstra hörn. Merparten av dessa stenar är huggna under 1600-och 1700-talen, men endast ett fåtal finns kvar från medeltiden.

Foto: Stefan Svenaeus 2000

De äldre gravmonumenten har försvunnit då de återanvänts som byggnadsdetaljer, bland annat i Kalmar slott under 1500-talet. En bidragande orsak till många vackra huggna gravhällar i Källa är den långa stenhuggartraditionen i området. Kyrkogården omges av en ganska låg kallmur med stigluckor i väster och öster. Vid kyrkans parkering finns en samling väghållningsstenar

Källa gamla kyrka är statligt byggnadsminne

Källa: Länsstyrelsen i Kalmar län (K58 i Natur- och Kultur på Öland)

Här kan du kan läsa mer om de öländska kyrkornas tillkomst och utveckling.

Gillamarkeringarna sparas endast på alltpaoland.se och delas eller syns inte på något socialt nätverk.
Tillgänglighet: Lättillgängligt

Allt på Öland 2025. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO