Här finns ett komplett sockencentrum med kyrka, prästgård, skolor och handelsbodar. Kyrkan har delvis medeltida murverk och den övriga bebyggelsen är företrädesvis från 1800-talet.
Löts socken omnämns första gången cirka 1320 i skriftliga källor. Socknen, som är liten till ytan, har en lite annorlunda bebyggelsehistoria där kyrkan inte placerats i anslutning till någon by, utan istället nära socknens geografiska centrum, med de fem byarna spridda runt om.
Kyrkan är huvudsakligen uppförd 1842, där den tidigaste byggnadsdelen från 1100-talet kvarstår i form av den västra gaveln som ingår i tornets östra mur. Under slutet av 1100-talet förvandlas gudstjänstlokalen till försvarskyrka med ett mäktigt västtorn i fyra våningar. Cirka år 1390 uppfördes ytterligare en våning, samtliga våningar är intakta än idag.
Inga spår av någon träkyrka är funna, men genom uppmätningar av kyrkogården, har man kunnat konstatera att denna är utlagd med den gamla öländska alnen om 47 centimeter, samma mått som bland annat kunnat beläggas i fornborgarna. På kyrkogården har människorna blivit begravda i riktning mot den by varifrån de kommer.
Bebyggelsen kring kyrkan, som kallas Palmelund efter socknens första folkskollärare, är byggd under senare hälften av 1800-talet. Palmelund har kommit att bli socknens centrum med bland annat skola från 1850 och småskola från 1921. Här finns också ett par äldre handelsbodar. Prästgården, som ligger något avskiljt från övrig bebyggelse, är uppförd 1868 och har ladulängor i kalksten från början av 1800-talet.
Prästgården
Källa: Länsstyrelsen i Kalmar län (K102 i Natur- och Kultur på Öland)
Allt på Öland 2025. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO