Ovanligt välbevarad öländsk gård av götisk typ som är byggnadsminne i utkanten av den välbevarade radbyn Kvarnstad. Gården nämns 1683, men nuvarande gårdsanläggning av götisk typ är från början av 1800-talet. På gården finns ett flertal byggnader med olika funktioner samt utanför själva gårdsanläggningen en väderkvarn. Brygghuset uppvisar ålderdomliga drag och kan vara från 1700-talet. Ladugården från 1890 är uppförd i kalksten med de för norra Öland typiska ”dösade”, avfasade hörnen. Till gården hör en staket- och stenmursinhägnad trädgård med krikonlund, syrener, kastanjer m.m.
När enskifte förrättades i Kvarnstad 1813 blev hemmanet nr 2 skyldig att flytta sin gård från bytomten. Flyttningen ägde antagligen inte rum förrän 1820-talet då man gjorde en hemmansklyvning. Den nya gården som kom att ligga öster om byn, byggdes som en götisk gård, det vill säga med mangård och fägård avskilda från varandra.
Manbyggningen uppförd 1888, vilar på hög stengrund och är uppförd i ett plan med oinredd vind under sadeltak. Byggnaden är klädd med rödfärgad locklistpanel och har vitmålade knutar, vindskivor, foder och lister. Under takfallet finn en vitmålad, sågad taklist. Huvudingången har pardörr till en glasveranda, rikligt försedd med smårutor. Särskilt karaktäristisk är ladugården från 1890, uppförd i kalksten, vinklad med dösade hörn. Till ladugården ansluter loge, garage och stall i den nordöstra delen och i dess förlängning i den nordvästra delen magasinet. Ladugårdsplanen nås via ett portskjul i ladugårdslängan. Såväl lada som stall är uppförda i skiftesverk efter typisk öländsk tradition och kommer ursprungligen från Vedborm. Idag är stallets tak täckt av korrugerad eternit, magasinets tak av enkupigt tegel och de övriga byggnadernas tak av plåt. Äldre detaljer som märks på de olika byggnaderna är halvdörrar, handsmidda bandgångjärn och äldre lås.
Avskilt med staket från fägården ligger bostadshuset med brygghus på den västra sidan och en källare på den östra. Brygghuset är förmodligen gårdens äldsta hus och tillhör den första generationens byggnadsbestånd.
Källa: Länsstyrelsen i Kalmar län (K57 i Natur- och Kultur på Öland)
Allt på Öland 2025. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO