I väntan på orkidéerna

Av Stefan. Publicerad 9 maj 2021.

Våren har varit kall och orkidéblomningen låter vänta på sig. Gullvivorna är inte många. När detta skrivs 9 maj lär värmen vara på gång så kanske om någon vecka kan vi se landskapet fyllas av orkidéerna. Men i vänta på detta finns annat vackert att titta på. Kanske inte lika praktfullt men ändå lika fascinerande om man tittar närmare.

Denna helg har landskapet utmed Stora alvarets västra sida mellan Vickleby och Resmo varit gult och vitt. Tusenskönor har inte varit lika många som häromåret. När de tidiga, små nagelörtarna har blommat över så finns små vita stjärnor på marken som är alvararv, en specialitet för Öland. Du ser den lilla alvararven i bilden ovan.

Det gula har småfingerörten stått för:

Småfingerört Foto: Stefan Svenaeus

Småfingerört

En tidig starr är vårstarr, som växer enstaka och är mycket kortväxt men så praktfull i sin blomning, men då måste man gå nära inpå:

Vårstarr Foto: Stefan Svenaeus

Vårstarr

Någon enstaka fältsippa och mandelblomma har man kunnat se:

Fältsippa Foto: Stefan Svenaeus

Fältsippa

Mandelblomma Foto: Stefan Svenaeus

Mandelblomma

En av de minsta alvarväxterna blommar nu, stenkrassing, också den en specialitet för Öland. Den är lätt att missa eftersom hela växten är rödbrun men de små blommorna är vita. Den syns inte så bra när man söker efter något grönt på den jordfärgade marken:

Stenkrassing Foto: Stefan Svenaeus

Stenkrassing

Blommande gräs kanske inte är det som imponerar på besökarna, men titta närmare på dessa blommande älväxingar:

Älväxing Foto: Stefan Svenaeus

Älväxing

Nästa helg ska vi påminna om våra orkidéer här på AlltPåÖland.se. Då är det nog dags att ge sig ut för att hitta Adam och Eva och S:t Pers nycklar

 

 

Allt på Öland 2024. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO