Detta är den nordigast belägna fornborgen på Öland, anlagd på näset mellan två numera utdikade sjöar, Vedborms träsk och Vedby träsk. Av den forntida borgen återstår en låg, utrasad och övervuxen stenvall kring en oval borggård som har en största längd av 160 m. Två portar har funnits, i norr och söder. Muren har en högsta höjd av 1 m. Ca 500 m och 600 m söder om borgen finns rester efter två, intill 2,5 m höga murar, som troligen är samtida med borgen och har bildat ett yttre värn för att spärra av näset mellan de två sjöarna.
Källa: Ölands forntida borgar, Mårten Stenberger
Fornborg och medeltida försvarsverk som ligger i anslutning till ett äldre sötvattenområde. Vedby fornborg är Ölands nordligaste och tillhör en av de större med sin ovala planform som mäter 165 x 110 meter. Den ligger på näset mellan två mossar, Vedby- och Vedbormeträsk, som är två utdikade sjöar. Två ingångar finns till borgrummet varav den södra är den äldsta.
Borgytan är idag helt uppodlad liksom marken utanför. Några lösfynd är inte kända. Sannolikt har borgen uppförts ungefär samtidigt med övriga öländska borgar, det vill säga omkring 400 e Kr, men använts ända in i historisk tid. Det senare kan man sluta sig till av de försvarsverk som finns cirka 500 meter söder om borgen. De utgörs av två kraftiga vallar med vallgravar, som spärrat av den smalaste delen av näset. Delar av försvarsverket har varit förstärkt av kalkbruk vilket måste ha gjorts under medeltiden. Anläggningen kan ha fungerat som förborg till den större då man från landvägen söderifrån var tvungen att passera här. Det finns också trovärdiga uppgifter om fynd av knuttimrade stockkonstruktioner i träsket öster om borgen. Dessa kan ha utgjort bryggor men just knuttimringen kan antyda ytterligare försvarsverk som sträckt sig ut i vattnet för att skydda borgen.
Källa: Länsstyrelsen i Kalmar län (K41 i Natur- och Kultur på Öland)
Allt på Öland 2025. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO