Runsten är kyrkbyn och även namnet på en av Ölands tidigare härader. Namnet anses inte gå tillbaka till substantivet runsten utan troligen till ordet runi eller roni som syftar på rinnande vatten. Förmodligen är det bäcken strax söder om kyrkan som avses.
Sedan 1500-talet har man använt beteckningen Norra och Södra Runsten för att skilja bebyggelsegrupperna som hyser fem respektive nio gårdar. I det medeltida materialet kan noteras för Södra Runstens att sex av sju gårdar ägdes av frälset medan tre av Norra Runstens fyra gårdar var skattehemman.
Till byn hör idag också en liten tätort, något väster om den gamla bebyggelsen och i anslutning till den gamla häradsvägen mot Glömminge.
Runsten, och särskilt Södra Runsten, är sedan 1800-talet känt för sina stora bondgårdar med präktiga mangårdsbyggnader under brutna tak. Flera av dessa manbyggningar finns kvar tillsammans med de delvis sammanbyggda ekonomilängorna i skiftesverk och kalksten.
Längs landsvägens östra sida finns en ekallé. I Norra Runsten, med vilket avses bebyggelsen norr om kyrkan, är bebyggelsen något mer blandad och hyser även inslag av modernare villor bland de äldre gårdarna som finns på båda sidorna om landsvägen.
Norra och Södra Runsten knyts ihop av malmens stugbehyggelse från 1800-talet och 1900-talets början. Till dessa stugor hör ofta små vinkelställda ekonomibyggnader i skiftesverk och kalksten.
Landskapet kring byn är öppet, särskild ned mot sjömarkerna och Runstens hamn. Mellan sjön och den historiska bebyggelsen finns ett tiotal gravanläggningar i form av stensättningar anlagda på låga strandvallar.
Runstens kyrka är uppförd 1835-36, samtidigt som man rev den medeltida kyrkobyggnaden som låg bredvid. Den gamla kyrkan uppfördes troligen under 1100-talet och har sannolikt föregåtts av en träkyrka. Stenkyrkan byggdes från början som en tornlös absidkyrka som under loppet av 1200-talet tillbyggdes med två torn med försvarsvåningar och blev då en så kallad klövsadelskyrka. Långhuset välvdes tvåskeppigt och fick ytterligare en våning.
Omedelbart norr om kyrkan, som ligger vid vägkorset mellan nämnda häradsväg och landsvägen, finns prästgården. Denna är uppförd 1828 efter 1700-tallmodell under brutet tak och den rödmålade byggnadens exteriör är mycket välbevarad. Som flygelbyggnader finns en vitputsad och ålderdomlig länga i kalksten liksom en rödmålad länga i liggande timmer. Prästgården omges av en kraftig kalkstensmur och har större vårdträd på tomten. Till kyrkomiljön hör även folkskolan från 1872 liksom små-skolan från 1895.
Runsten ingår i område K44, Östra Runstens odlingslandskap, i Länsstyrelsens bedömning av värdefulla områden från kulturmiljösynpunkt (Natur och Kultur på Öland 2001).
Källa: Länsstyrelsen i Kalmar län
När järnvägen anlades på Öland i början av 1900-talet las Runsten järnvägsstation i byn Spjutterum drygt en kilometer väster om kyrkbyn. Byggnaden efter en gammal bysmedja finns kvar.
Allt på Öland 2024. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO