Kyrkskeppet i Gärdslösa kyrka

Skeppsmodellen som hänger i Gärdslösa kyrka ska föreställa Riksnyckelen; regalskeppet som deltog och gick under 1679 i det sista sjöslaget i Kalmarsund mellan danskar och svenskar. Modellen tillverkades troligen 1681 och hänger i kyrkan sedan 1682. Även om avsikten var att avbilda Riksnyckelen är den inte någon exakt kopia; många detaljer stämmer inte och senare renoveringar har förändrat modellen ytterligare. Den senaste renoveringen 1964 inför prinsessan Margarethas bröllop i Gärdslösa kyra medförde ett rabalder i media eftersom kulturvårdande myndigheter ansåg att renoveringen var olaglig då inget tillstånd inhämtats. Renoveringen var dock gjord i god tro menade de ansvariga i församlingen. Ärendet lades så småningom ner eftersom bl a kostnaderna att återställa modellen var för höga i förhållande till de förbättringar som kunde göras.

På  modellen finns några namn som sannolikt är de personer som skänkt den till kyrkan: Norman och Hans Janrik. Det är troligt att det var två öländska båtsmän som klarat sig med livet i behåll från den verkliga Nyckelens undergång.

Mer om kyrkskeppet i Gärdslösa kyrka kan du läsa i boken "Kyrkskeppen berättar - om sjöfart och historia på Öland" av Anders Nilson (1980) varifrån ovannämnda uppgifter har hämtats.

Gillamarkeringarna sparas endast på alltpaoland.se och delas eller syns inte på något socialt nätverk.
Tillgänglighet: Lättillgängligt

Allt på Öland 2021. Utvecklad av Tegelwebb