Föralinjen

Kanalen som skulle stoppa fienden

I Föra finns ett område söder om Marsjö som idag är sankmark som kallas Marsjö träsk (på dagens karta står Marsjön). Härifrån leder Råsbäcks kanal vatten ut till Östersjön vid östra kusten. 1939 skulle markägarna bredda och fördjupa kanalen.

Arbetena började på våren 1939. I september när andra världskriget bröt ut kom militär trupp till Öland som förlades i skolan vid Föra kyrka. Ett kompani ur ingenjörstrupperna var samtidigt förlagda vid Västra Vässby under befäl av kapten Thörnblad.

Thörnblad fick se Marsjö träsk och fick en idé. Om han kunde fylla området med vatten skulle en angripande fiende kunna stoppas här. Kanalrensningarna stoppas och i stället skulle det byggas dammar. För att sätta området under vatten skulle vatten pumpas upp från havet. En bunker byggdes vid stranden norr om Djupvik. En pump anskaffades från Kalmar. 

Projektet var hemligt och bland lokalbefolkningen gick ryktet att militären körde kanoner till norra Öland.

När pumpen kom igång var det bara en rännil som kom ur det stora röret. En beräkning visade att det skulle ta 33 år att sätta området under vatten.

När kaptenens överordnade fick reda på projektet stoppades det och han ställdes inför riksrätt för att inte ha iakttagit "nödig sparsamhet och omsorg med Kronans ägodelar".

Bunkern vid stranden och en betonganordning ovanför stranden, vid vägen, finns fortfarande att beskåda.

Källa: Föra hembygdsbok - Från kust till kust 

Gillamarkeringarna sparas endast på alltpaoland.se och delas eller syns inte på något socialt nätverk.
Tillgänglighet: Tillgängligt

Allt på Öland 2024. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO