Cementa har brutit kalksten i området sedan 1888. Ett gammalt brott i väster är avslutat och vattenfyllt (Stensjön). Det består av två dammar, Stora övre dammen samt Lilla övre dammen. I ett stort brott i öster upphörde brytningen 2019. Delar av detta är också vattenfyllt (Kalkbrottssjön). En naturstig går igenom området. Det finns flera informationsplatser. Dessutom finns fikabord. Naturstigen utgår från Albrunna torg.
Källa: Cementa
Du kan gå till kalkbrotten från två håll, antingen från Albrunna torg eller från en parkering som ligger strax söder om Södra Möckleby. Om du väljer Albrunna torg får du en fin alvarvandring innan du kommer till dammarna. Väljer du parkeringen går du på den asfalterade vägen mot sydost där Cementa tidigare transporterade bruten kalksten till bruket.
Kalkbrottet är främst en vår- och sommarlokal. I slutet av april anländer gråhakedoppingarna som häckar med flera par. Senare i april finns goda chanser att se pungmes. Från vassområdena hörs rörsångare. Änder som ofta besöker dammarna är småskrake och vigg, men också brunand och knipa kan ses. Här finns också häckande backsvalor i den sydöstra delen av den lilla dammen och i det stora kalkbrottet. I stället för sandtag har de här valt håligheter i kalkstensbranten. De närmsta grannarna är hussvala och tornseglare.
Hussvala
I de omgivande buskmarkerna ses under häckningstid ofta törnskata och höksångare. Över närliggande alvarmarker ses regelbundet ängshök jaga.
Källa: Ölands Fågellokaler (Ölands Ornitologiska Förening)
Här kan du se kalkbrotten i Lantmäteriets karta
Här kan du se fågellokaler i Södra Möckleby socken
Allt på Öland 2025. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO