Runsbäckskvarnen

Ursprungligen stod denna kvarn i Arontorp och användes där som husbehovskvarn med Nils Larsson och hans svärson Anders Gustfavsson i Arontorp nr 2, som mjölnare. Kvarnens exakta ålder är okänd, men den är antagligen byggd i mitten av 1800-talet. 

I början av 1920-talet ville regementspastor Valerius Olsson ha en ölandskvarn på sin tomt i Färjestaden och köpte därför kvarnen från Arontorp och lät flytta den till Talludden. På senare tid etablerades Talluddens camping av familjen Erling och Ulla Henriksson och den ursprungliga trädgårdskvarnen kom att hamna mitt i en minigolfbana.

1959 genomgick kvarnen en större renovering. 2017 var kvarnen i dåligt skick och utgjorde en fara på minigolfbanan. Kvarnen som hotades av rivning övertogs av Niclas Brynielsson mot att den flyttades från sin plats. Hösten 2017 flyttades den 9 ton tunga kvarnen till "Kvarnlotten" i Runsbäck, som ägs av familjen Runefors. Fram till 1910-talet stod här en av totalt fem kvarnar i Runsbäck/Lundtorp/Kråketorp. 2017-18 genomgick kvarnen omfattande renoveringar. 

Källa: Torslunda hembygdsförening

Gillamarkeringarna sparas endast på alltpaoland.se och delas eller syns inte på något socialt nätverk.
Tillgänglighet: Lättillgängligt

Allt på Öland 2024. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO