Den här pilallén finns strax väster om Dörby på vägen mot Bostorp.
Ett viktigt hamlingsträd och alléträd är vitpilen. Redan landshövding Carl Rappe (1774–1781) propagerade med kraft för alléplanteringar utefter de nyrustade landsvägarna på Öland. Pilalléerna anlades under tidigt 1800-tal utmed vägar och ägogränser, med tonvikt i östra Mittlandets helöppna bygder. Liksom i Skåne hamlades pilarna regelbundet på 2–3 m höjd. Hamlingen utfördes av närboende, framförallt för ved och stängselvirke, senare av mer estetiska skäl. Under 1900-talet har vägbreddning, vägsaltning och snöröjning gradvis reducerat alléerna till små rester.
Mittlandets längsta kvarvarande alléer av hamlad vitpil återfinns idag i Ullevi–Torp i Gårdby socken och i Dörby–Bostorp och Bröttorp i Norra Möckleby socken.
Pilen har betydelse för ett antal mindre vanliga insekter. Som exempel på arter som gynnas av vitpilens förekomst i landskapet kan nämnas pilknoppvecklare Apotomis lineana, pilguldmal Phyllonorycter salictellus, pilsaftmal Phyllocnistis saligra och pilbrokmal Chrysoclista splendida.
Källa: Biologiskt kulturarv på Ölands mittland (Länsstyrelsen i Kalmar län 2021)
Allt på Öland 2024. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO