Ottenby rev

Marint naturreservat vid Ölands södra udde

Ottenby rev är ett marint naturreservat i vattenområdet utanför Ottenby naturreservat. Det är 12 766 hektar stort och bildades år 2020. Det omfattar en fyra kilometer lång sandrevel som kommit till de senaste 50 åren genom havets sandrörelser. Den är vid normalvattennivå endast tillgänglig med båt men kan nås till fots i vissa lågvattensituationer.

Reveln är belägen inom ett fågelskyddsområde som omfattar delar av revet och Ottenby naturreservat. Inom fågelskyddsområdet är det är tillträdesförbud under stora delar av året. Sandreveln kan besökas bara 16 november till 31 mars.

Länsstyrelsen genomförde 2016 undersökning av området och fann unika marina miljöer runt Ottenby och Ölands södra udde. Precis som på land visar det sig att Ölands kalkstenshällar ger unika förutsättningar för arter och miljöer även under vattnet. Stora och täta bestånd av såg- och blåstång växer ända ner till elva meters djup, unikt längs hela ostkusten. Att algerna växer så djupt som till 10-11 meters djup är ett tecken på god vattenkvalitet just här. Stora rödalgssamhällen, täta musselbankar och rik fiskfauna omger också revet.

Det stora området är dessutom en mosaik av naturtyper som finns i Östersjön. Laguner, små kobbar och skär, rev och sandbankar. En stor mängd växter och djur använder området för att söka föda, reproduktion och som rastplats. Sammantaget är området mycket skyddsvärt ur ett både nationellt och internationellt perspektiv, och kan fungera som en plats där djur och växter kan utvecklas fritt och anpassa sig till förändringar i klimat och miljö.

Källa: Länsstyrelsen i Kalmar län

Öppna stor karta i desktop

 

Gillamarkeringarna sparas endast på alltpaoland.se och delas eller syns inte på något socialt nätverk.

Allt på Öland 2025. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO