Capellagården

Capellagården ligger i Vickleby, en by vid kanten av Stora Alvaret. Capellagården startades av Carl Malmsten för att skapa "en mötesplats för ungdom från hela landet, besjälade av en önskan att inom sitt hantverk förena skönhet och funktion". Carl Malmstens motto var ”hand och ande i levande samverkan”. Capellagården är i dag en fristående internatskola som drivs av en ideell stiftelse. Skolan har efter hand också utvecklats till en internationell mötesplats med studerande från många olika länder. Utbildning bedrivs inom textil, möbel och inredning, keramik samt trädgård.

Det finns ett sommarcafé och man kan handla i trädgårdsbutiken. Vidare kan man se utställningar och beställa guidningar.

Trädgården är sprungen ur den öländska bondgården och har sedan mitten av 1960-talet varit i ständig utveckling och omdaning. Idag består trädgården av flera delar, alla väl värda att besöka:

 

Örtagården
I den nyrenoverade örtagården växer ett hundratal olika krydd- och medicinalväxter grupperade efter användningsområde. Här samsas allt från kulinariskt användbara örter till giftiga rariteter omgärdade av en traditionell kalkstensmur och rullstolsanpassade gångar.

 

Foto: Stefan Svenaeus 2020

 

Rosengården
är ett slutet rum där doftande rosor, klematis och perenner samsas.

 

Foto: Stefan Svenaeus 2020

 

Fruktträdgården
innehåller ett åttiotal olika sorter av äpple, päron, plommon och körsbär. Capellagårdens fruktträdgård är också ett lokalt klonarkiv och odlar i samarbete med Programmet för Odlad Mångfald, POM, ett antal så kallade mandatsorter. Mandatsorterna är lokala sorter som bevaras för sitt kulturhistoriska och genetiska värde. I fruktträdgården bor också gårdens myskankor.

 

Grönsaksodlingen
sköts och anläggs av trädgårdseleverna. Här odlas en stor mängd av olika grönsaker och sommarblommor som kommer skolans hushåll till del.

Källa: Capellagården

Här finns också turistinformation.

Gillamarkeringarna sparas endast på alltpaoland.se och delas eller syns inte på något socialt nätverk.
Tillgänglighet: Lättillgängligt

Allt på Öland 2023. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO