I Hunderum finns fyra mindre lövängsrester med rikligt av hamlade träd, främst gamla lindar. Mindre del domineras av gran. Här finns en mycket värdefull lav- och svampflora. Områdena består mestadels av gamla slåtterängar som vuxit igen. Ängsstrukturen är fortfarande synlig i vissa delar. Lövskogarna domineras av gamla lövträd av ek, ask och lind.
Området längst i norr är relativt öppet och betas ännu av nötkreatur. Lövskogarna vid Hunderum innehåller en av Ölands tätaste förekomster av hamlade träd, främst lind och ask. Många är hamlade sedan lång tid tillbaka och träden är överlag mycket gamla. Antalet hamlade lindar är särskilt stort i de två nordligaste områdena. Sammanlagt finns här ett femtiotal träd. Beskärningen har även givit upphov till en riklig förekomst av bohål.
Området i väster skiljer sig något från de övriga. Variationsrika ängs-granskogar dominerar denna del. På lite fuktigare mark är inblandningen av löv ganska stor, främst al och hassel. Stora delar är av naturskogskaraktär och endast viss plockhuggning har gjorts.
Lövskogarna vid Hunderum har en mycket rik lav- och svampflora. Antalet fynd av rödlistade arter är mycket stort. De flesta har återfunnits på gamla trädstammar av ask, ek, lind och alm. Bland de rödlistade lavarna märks bland annat almlav, liten sönderfallslav, trubbig brosklav, gammelekslav, rosa lundlav och grå skärelav. Även svampfloran innehåller flera sällsynta arter, till exempel gaffelriska, gulnande blodkremla och alsopp.
Området i söder har ett större område med fossil åkermark som är fornlämning (RAÄ-nummer:Böda 78:2).
Källa: Länsstyrelsen i Kalmar län, Natur och kultur på Öland, område N25 (2001)
Allt på Öland 2025. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO