Åby sandbackar

Naturreservat Åby sandbackar är troligen en del av en tidigare strandvall som har omformats med tiden genom vinderosion, så att bland annat större sanddyner bildats. Eftersom området är mycket sandigt och magert har det därför varit bäst lämpat för bete. Den kontinuerliga beteshävden i området har haft en stor betydelse för områdets biologiska värden. Fram till slutet av 1950-talet har både nötkreatur och hästar betat området och sedan dess bara nötkreatur.

 

Öppna reservatskartan i fullformat i desktop

 

Sandstäpp kan bara utvecklas i områden med mycket lite nederbörd (450-650 mm/år) med torra, varma somrar och där det finns kalkrik sand. Sandstäpp är en öppen och trädlös naturtyp som ofta uppkommit genom mänsklig aktivitet. Den känns igen på att växttäcket inte täcker den kalkrika, sandiga marken helt. För att inte övergå i andra växtsamhällen är sandstäppen beroende av störningar, så att kalkrik sand hela tiden blottläggs. I det äldre jordbruket skedde det genom beteshävd, där djuren trampade och sparkade upp små ytor eller genom att marken plöjdes.

Idag är Åby sandbackar ett eldorado när det gäller arter. Här finns karaktärsarter som gräsen tofsäxing och sandtimotej men också blommor som hedblomster och hjärtstilla. Markerna är dessutom oerhört viktiga för svampfloran och här finns flera arter som är internationellt hotade. Bl a finns här Europas största förekomst av stäppröksvamp! Mängder av insekter, särskilt bin är också beroende av dessa varma sandiga marker och också inom dessa artgrupper finns riktiga rariteter som stortapetserarbi och guldsandbi men också skalbaggar som heddyngbagge och fjärilar som t ex mindre blåvinge och åkervindefly.

Källa: Länsstyrelsen i Kalmar län

Gillamarkeringarna sparas endast på alltpaoland.se och delas eller syns inte på något socialt nätverk.
Tillgänglighet: Lättillgängligt

Allt på Öland 2024. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO