Vetenskapligt namn: Hornungia petraea
Förekomst: Allmän
Stenkrassing är vanlig på Öland och Gotland men förekommer också sällsynt i en del andra landskap upp till södra Uppland. Det är en liten, ettårig, stjärnhårig, ofta rödanlupen ört som bara blir upp till en decimeter hög. Stjälkarna är upprätta, Den växer på kalkrik, torr och öppen mark.
Det är en av de minsta bland hällmarkernas miniatyrväxter. Den är en av de växter som först etablerar sig på bara jordytor. När sommartorkan slår till finns den i frö som gror på hösten. Efter höstregnen kan man se små groddplantor som spirar. Under snöfria vintrar kan man se gröna bladrosetter som väntar på våren.
Stenkrassing blommar från april till juni med mycket små, vita blommor som sitter samlade i en kort klase. När den ska blomma blir den rödaktig och kan vara svår att se mot jordytan om man letar efter något grönt.
Stenkrassing har en frisk smak som påminner om smörgåskrasse.
Artnamnet petraea kommer av latinets petra (klippa) och syftar på att den ofta växer på stenig mark. Släktet Hornungia är uppkallat efter den tyske apotekaren Ernst Gottfried Hornung (1795-1862).
Stenkrassing hittar du på följande platser:
Allt på Öland 2025. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO