Gräs-halvgräs-tågväxter

Vittåtel

Vetenskapligt namn: Aira caryophyllea

Förekomst: Mindre allmän

Vittåtel är ett litet och konkurrenssvagt gräs som växer på torr, näringsfattig, sandig mark. Den förekommer på sandiga hedar och torra betesmarker, men även på kraftigt kulturpåverkad mark som banvallar, grustag och vägkanter.

Den är bofast i de kustnära trakterna i södra och sydöstra Sverige. Den förefaller att ha gått tillbaka under de senaste decennierna men har fortfarande spridda förekomster i Skåne, Blekinge, på Öland, Gotland, i Småland och Halland. Den växer bl a på den gamla banvallen mellan Kastlösa och Skärlöv vid Penåsa och österut.

Vittåtel är ett ettårigt, upp till 25 cm högt gräs med spensliga strån. Småaxen är tvåblommiga, 2–2,5 mm långa, silverglänsande, med skärmfjäll som är längre än ytterblomfjällen. Ytterblomfjället är kluvet i två borstlika uddar och har ett ca 3 mm långt, vinkelböjt borst som utgår nedanför fjällets mitt. Vippan är utbredd och har långa, raka grenar som bär småax endast i sin yttre del. Stråna växer ensamma eller få tillsammans. 

Den blommar i maj-juni och förökar sig med frön.

Vittåtel är ursprunglig och har ett sammanhängande utbredningsområde i de västra, södra och centrala delarna i Europa och i de västra delarna av Nordafrika.

Vårtåtel Aira praecox har ungefär samma utbredning i Sverige men är mycket vanligare. Denna art har axlikt hopdragen vippa med upprätta grenar och skärmfjäll som är lika långa som ytterblomfjäll. Den är dessutom tätt tuvad och har oftast betydligt kortare strån.

 

 

 

 

Vittåtel hittar du på följande platser:

Allt på Öland 2025. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO