Marsjö sjömarker

VIKTIGT FÅGELOMRÅDE

Reservatet ingår i det komplex av skyddade sjömarker som sträcker sig från Södvik i norr till Östra Vässby i söder. Liksom på övriga öländska sjömarker har områdets långa historia som betesmark givit upphov till en rik biologisk mångfald. Bland häckfåglarna märks tofsvipa och rödbena. Under höst och vår flyttar stora mängder arktiska vadare och gäss genom området, till exempel kärrsnäppa, spovsnäppa och prutgås. I området växer många kärlväxter som gynnas av välbetade marker: dvärgarun, krissla och honungsblomster

 

Öppna reservatskartan i fullt format i desktop

Det rödrandiga området har besöksförbud under delar av året

 

 

Reservatet är ett så kallat Ramsar-område, ett våtmarksområde med höga naturvärden som Sverige har ett internationellt ansvar att bevara enligt Ramsar-konventionen från 1971. Syftet med reservatet är dels att bevara en god livsmiljö för de växter och djur som är knutna till sjömarkerna, dels att låta den traditionella betesdriften leva vidare. Dessutom ska öppna och välbetade sjömarker, karakteristiska för det öländska odlingslandskapet, bevaras och återställas.

Tänk på att det under vår och sommar råder beträdnadsförbud på strandängarna, för att skydda de häckande fåglarna. Området är svårtillgängligt för allmänheten. Inga vägar når det strandnära området, endast stigar och traktorvägar genom mer eller mindre igenvuxna marker. I den västra delen finns kulturspår i form av stenmurar och fägator från 1800-talet. Här finns också en kanal med slussanordning. Kanalen ingick i den så kallade Föralinjen, en försvarsanläggning uppförd under andra världskriget.

Närmaste parkeringsplats finns vid Olstenshorvan.

Källa: Länsstyrelsen i Kalmar län

Gillamarkeringarna sparas endast på alltpaoland.se och delas eller syns inte på något socialt nätverk.
Tillgänglighet: Tillgängligt

Allt på Öland 2024. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO