Stenåsabadet har en fin sandstrand. Där finns också Stenåsa Stugor & Camping och några fina sjöbodar.
Ängarna vid vägen ner till badet är mycket intressant, främst på våren. Rödspovar spelar flitigt liksom ljungpipare samtidigt som sånglärkorna drillar i skyn.
Rödspov
Vid själva badet kan leta småfåglar i dungen vid campingen eller går ner till stranden för att kolla sträckande och rastande fåglar. I den nordöstra delen av dungen finns ett fint fågeltorn.
750 m norr om badet finns Stenåsa ör, som är en utmärkt häckningslokal för vadare och änder.
Fågelskådare kommer i riklig mängd på hösten för att se sällsynta östliga arter i träd och buskar. Efter att passerat Östersjön är detta det första land de ser och de går ner i buskarna utmattade. Då kan man uppleva att hela badet kokar av fåglar. Under hösten dominerar kungsfåglar och trastar. Då kan man också se östliga rariteter som kungsfågelsångare och tajgasångare.
Tajgasångare
Andra rariteter som setts här är guldtrast, ökensångare, ökenstenskvätta, bergtajgasångare, sibirisk järnsparv och svartstrupig sparv.
Källa: Ölands Fågellokaler (Ölands Ornitologiska Förening)
I "En guide till Ölands växtvärld" nämns Stenåsabadet som en intressant växtlokal. Naturtyper: Betade sjömarker med tokfuktängar, torrängar och vätar.
Speciella arter: Östkustarv, strandmaskrosor, grönkulla, göknycklar, rysstarr.
Rysstarr
Här finns en Google-karta över guidens växlokaler vid Stenåsabadet:
Markerna vid Stenåsabadet är fina orkidémarker. Här finns göknycklar, Sankt Pers nycklar, Adam och Eva, johannesnycklar, ängsnycklar, brudsporre, krutbrännare och grönkulla.
Grönkulla
Allt på Öland 2024. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO