På det öländska Mittlandet, söder om byn Brostorp i Glömminge socken, finns en järnåldersboplats och en möjlig fornborg. Rester från husgrunderna kan fortfarande skönjas i betesmarken. Här finns också två gravrösen.
Husgrund Glömminge 4:3
Vid utgrävningar på 1920-talet av Mårten Stenberger i tre husgrunder och ett gravröse fann man två vapengravar mycket högklassiska vapenfynd, en sköldbuckla av brons och ett sköldhantag av brons. Man fann även ett järnsvärd.
Detta är samma husgrund, Glömminge 4:3, som ovan vid Stenbergers utgrävning 1928.
Sköldbuckla i brons och sköldhantag i brons. Foto: Gabriel Hildebrand, Statens Historiska Museum
Närbild av sköldhantaget. Foto: Gabriel Hildebrand, Statens Historiska Museum
Borgplatån ligger 200 m öster om husgrunderna och är ca 50 m i diameter. En mindre del har naggats i kanten vid anläggandet av en åker. Platån höjer sig ca 1 m över omgivningen. En ring med stenar kantar platån men de är svåra att se.
Även här gjorde Stenberger utgrävningar. Om det varit en försvarsborg är inte klarlagt. Kanske har det haft en pallisad av trä. Platsen har sannolikt varit en kultplats och för fester.
Vid utgrävningar fann man ett kulturlager från mänskilga aktiviteter, kol, brända stenar, fragment av lerkäl och mängder med ben och tänder från nötkreatur och hästar.
Om "borgen" haft en koppling till husgrunderna kan man inte säga säkert. Idag benämns den även som Brostorps fornborg, men den öländske arkeologen Jan-Henrik Fallgren vill inte räkna den till de öländska ringborgarna av sten. Den kan dock vara tidigare byggd än ringborgarna.
Namnet Kampäng kan tolkas som en plats för lekar, tävlingar och firanden.
Läs mer om "Den mystiska Kampäng" i Thorsten Janssons bok "Det gömda Öland".
Allt på Öland 2025. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO