Det öländska Mittlandets hasselbevuxna marker har en historia som sträcker sig 9 000 år tillbaka i tiden. Marker av det här slaget har traditionellt varit byarnas utmarksbete. Här gick boskapen fritt och betade under sommaren
Naturreservatet har av allt att döma under långa tider nyttjats som betesmark i kombination med skörd av hasselnötter och viss vedtäkt. Både hassel och björk finns omnämnda i lagaskiftes-kartan över området från 1842.
Områden med mycket hassel av det här slaget kallas alltså för hässle. Eftersom hassel växer i ”buketter” blir dessa skogar som också betas väldigt typiska till utseendet. Marken under hasselbuskarna skuggas under sommaren av buskarnas blad och här växer sparsamt med gräs och örter men dessa miljöer är desto viktigare för en massa ovanliga svampar. I Hönstorps hässle har en imponerande lång rad sällsynta mykorrhiza-svampar påträffats, bland annat många rödlistade spindelskivlingar, så kallade ädelspindlingar. Några av dessa har vackra namn som beryllspindling och frostspindling. Också bland nedbrytande svampar finns spännande arter, som slöjröksvamp.
Hönstorps hässle med sin långa historia som betad utmark domineras av ett större hässle med insprängda torra kalkgräsmarker, kalkfuktängar, rikkärr, källkärr och vätar. Dessa öppna kalkgräsmarker är väldigt artrika miljöer och detsamma gäller rikkärren i områdets västra del. I de torrare markerna växer arter som fältsippa, göknycklar, sankt Pers nycklar, solvända och backtimjan. I fuktiga delar hittar man majviva, tätört, flugblomster och honungsblomster.
Hässlen är ofta viktiga miljöer för många specialiserade arter. Anledningen är att det i dessa marker skapas unika förutsättningar. Centralt i reservatet slingrar sig ett mosaikartat system av gläntor som erbjuder ett sommarvarmt och vindskyddat mikroklimat. En viktig del av områdets naturvärde utgörs av just denna mosaik av små öppna kalkgräsmarker som omges av skyddande skog och buskage.
Beslutsår: 2024
Areal: 61,5 hektar
Markägare: Enskilda
Förvaltare: Länsstyrelsen Kalmar län
Källa: Länsstyrelsen i Kalmar län
Allt på Öland 2025. Utvecklad av Tegelwebb Drivs på server från MEBO